Dojenčad je potrebno kupati dva do tri puta tjedno

Dojenčad je potrebno kupati dva do tri puta tjedno

Budite strpljivi i budite sigurni da su male, dosljedne promjene dobar napredak.

Mnogi roditelji cijene vrijeme drijemanja kao priliku za prijeko potrebno vrijeme u tišini. Naravno, može biti malo razočaravajuće kada vaše dijete više ne želi spavati. Svako će dijete u nekom trenutku prirodno odstupiti od potrebe za drijemanjem. Međutim, vrijeme se razlikuje za svako dijete.

Ključni zaključci:

 • Iako uvelike varira, većina mališana prestane drijemati u dobi od tri do pet godina.
 • Prestanak drijemanja malog djeteta vjerojatno je povezan s razvojem mozga, uglavnom s razvojem hipokampusa.
 • Neki roditelji odahnu kad njihovi mališani prestanu drijemati, dok drugi smatraju da je to nezgodno.
 • Uključivanje tihog vremena u vašu dnevnu rutinu i dopuštanje vašem malom djetetu da uvijek odrijema može pomoći u lakšem prijelazu iz drijemanja.
 • San je važan za malu djecu jer pomaže njihovu umu da obradi i zadrži informacije.
 • Ako mislite da vaše dijete možda ima problema sa spavanjem, obratite se svom pedijatru.

Kada mala djeca prestaju drijemati?

U prosjeku, mala djeca prestaju drijemati između treće i pete godine. Ova se promjena događa kada djetetov unutarnji sat sazrije, zbog čega ono prirodno prerasta vrijeme spavanja. Ovisno o tome koliko dnevno spava vaše dijete, može prvo pasti na jedno spavanje, a zatim potpuno prekinuti spavanje.

Djeca koja još uvijek trebaju drijemanje nakon što su prohodala dob možda se neće dovoljno odmoriti noću. Kada vaše dijete prestane drijemati, još uvijek može biti korisno ponuditi mu razdoblje «mirovanja» otprilike u isto vrijeme kad je drijemalo. Ovo može biti rezervirano za mirne, tihe aktivnosti poput čitanja ili bojanja.

Što uzrokuje da mala djeca prestanu drijemati?

Provedeno je minimalno istraživanje kako bi se utvrdio točan uzrok zašto će dijete prestati drijemati. Međutim, utvrđeno je da razvoj mozga igra ulogu. Jedno je istraživanje istaknulo vezu između razvoja hipokampusa i prekida djetetova spavanja.

Logično je da je prestanak vremena za drijemanje više povezan s razvojem mozga nego s djetetovom kronološkom dobi. Zbog toga dob u kojoj djeca prestaju drijemati jako varira jer će se mozak svakog djeteta razvijati drugačijim tempom.

Hipokampus se brzo razvija tijekom ranog djetinjstva. Istraživači objašnjavaju da hipokampus može sadržavati samo toliko informacija prije nego što se one zapravo «preplave». Mala djeca trebaju odspavati tijekom dana kako bi hipokampus imao vremena da se «isprazni» ili obradi sve informacije koje su primili za određeni dan.

Dakle, istraživanje pretpostavlja da djetetov hipokampus jednom kada postane zreliji, može bolje čuvati i obrađivati ​​informacije bez potrebe za drijemanjem.

Kako se prilagoditi novom rasporedu kada mališani prestanu drijemati

Mnogi roditelji vrijeme za drijemanje vide kao priliku za odmor ili uživanje u prijeko potrebnom odmoru, tako da mogućnost da više ne spavate može biti pomalo zastrašujuća. Uz to, kada vaše dijete prestane drijemati, to vam daje jednu stvar manje koja vam je potrebna za svaki dan, čineći izlete i aktivnosti malo lakšim.

U svakom slučaju, navikavanje na potpuno budno malo dijete može se činiti napornim za većinu obitelji. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prijelaz bude lakši:

Uključite mirno vrijeme

Kada vaše dijete prestane drijemati, ipak biste trebali uključiti period mirovanja tijekom dana kako biste zamijenili vrijeme koje je koristilo za drijemanje. To im može pomoći da se dekompresiraju kako ne bi bili neprestano stimulirani cijeli dan. Tiho vrijeme također vam omogućuje da se malo odmorite, kao što ste to činili prije. Vrijeme u tišini trebalo bi biti bez ekrana i uključivati ​​umirujuće aktivnosti poput čitanja ili bojanja. Također možete pustiti mirnu glazbu da se vaše dijete opusti.

Uvijek ponudite priliku za drijemanje

Mnoga djeca prolaze kroz faze tijekom kojih odbijaju drijemati. To može otežati određivanje kada je vaše dijete doista preraslo vrijeme drijemanja. Iz tog razloga svom djetetu uvijek trebate ponuditi priliku da odspava, osobito ako se čini umornim.

Potaknite samostalnu igru

Poticanje vašeg djeteta da se igra samo neko vrijeme tijekom dana pomaže vam da dobijete malo vremena za sebe. Dobro je da djeca budu malo sama, pogotovo ako dio tjedna provode u školi ili vrtiću.

Vodite računa o vremenu ispred ekrana

Vrijeme ispred ekrana može ometati djetetov san. Budući da ekrani ispuštaju plavu svjetlost koja stimulira živčani sustav, buljenje u ekran može otežati djeci da zaspu za drijemanje ili spavanje. Kada vaše dijete preraste vrijeme drijemanja, pokušajte izbjeći zamjenu drijemanja vremenom ispred ekrana. Umjesto toga, možete potaknuti jednu od gore navedenih aktivnosti, kao što je mirno vrijeme ili samostalna igra.

Koliko sna je potrebno maloj djeci?

Prava količina sna važna je za zdravlje i dobrobit malog djeteta. Spavanje može pomoći djeci da zadrže i obrade informacije. Preporučena količina sna za vaše dijete ovisi o njegovoj dobi. Općenito, preporuča se da djeca predškolske dobi od tri do pet godina spavaju 10 do 13 sati po noći.

Mala djeca imaju koristi od drijemanja u školi jer im to može pomoći u procesuiranju novonaučenih informacija, pokazalo je istraživanje .

Savjeti za pomoć maloj djeci sa spavanjem

Ako vaše malo dijete teško spava noću, možda ćete mu morati pomoći da olakša put do boljeg sna. Budite sigurni da imate dosljednu rutinu odlaska na spavanje, kao što je kupanje, pranje zubi i čitanje priča prije spavanja. Međuobrok prije spavanja može pomoći nekoj djeci da spavaju cijelu noć, tako da se ne probude gladna usred noći. Ako vaše dijete teško spava i to vas počinje ometati u svakodnevnom životu, možda ćete morati potražiti pomoć svog pedijatra.

Može uzdrmati prijeko potrebno vrijeme tišine roditelja kada njihov mališan prestane htjeti drijemati kada dijete ima između tri i pet godina. Uključivanje tihog vremena u vašu dnevnu rutinu i dopuštanje vašem malom djetetu da uvijek odrijema može pomoći u lakšem prijelazu iz drijemanja.

Mnogi roditelji ne shvaćaju da je novorođenčadi potrebno samo dva do tri kupanja tjedno. Kupanje novorođenčeta je jednostavno, ali trebali biste poduzeti neke mjere opreza kako biste svoju malu bebu zaštitili. Evo nekoliko savjeta o kupanju novorođenčadi i vodiča korak po korak u nastavku.

Ključni zaključci:

 • Ako vaša beba voli kupke, možete je kupati jednom dnevno, ali pripazite da joj se koža ne isuši.
 • Pridržavajte se kupanja spužvom sve dok bebin batrljak pupkovine ne otpadne.
 • Upotrijebite uložak za kupanje bebe kako biste kupanje učinili lakšim i sigurnijim.
 • Obratite pažnju na temperaturu vode kada kupate bebu.
 • Za kupanje bebe koristite prirodni, netoksični sapun.

Kako kupati novorođenče u kadi

Za kupanje bebe u kadi slijedite ove korake:

 • Stavite kadicu za bebu u veću kadu i pustite vodu.
 • Napunite kadu s nekoliko centimetara vode.
 • Provjerite temperaturu vode kako biste bili sigurni da nije prevruća ili prehladna prije nego stavite bebu u kadu.
 • Stavite bebu u kadu držeći joj glavu rukama.
 • Koristite krpu da nježno operete tijelo i lice.
 • Koristite dječji sapun u umjerenim količinama za pranje i izbjegavajte isušivanje njihove osjetljive kože.
 • Neprestano prskajte ili polijevajte bebu vodom kako bi ostala topla.
 • Isperite sapun i izvadite ih iz tube.
 • Brzo ih odnesite na ručnik i osušite da se ne ohlade.
 • Nakon kupanja možete nanijeti losion ili ulje za bebe kako biste im navlažili kožu.

Kako okupati novorođenče spužvom

Da biste svoju bebu okupali spužvom, slijedite ove korake:

 • Skupite svoje zalihe. Trebat će vam topla voda, nekoliko krpa i suhi ručnik.
 • Položite bebu na površinu i mokrom krpom je obrišite toplom vodom.
 • Stavite sapun na jednu krpu i obrišite ih njome.
 • Koristite drugu mokru krpu za pranje sapuna.
 • Osušite ih ručnikom.

Koliko brzo nakon rođenja novorođenče treba prvi put okupati?

Postoje neke prednosti povezane s odgađanjem prvog kupanja bebe. Neki liječnici preporučuju da pričekate nekoliko dana prije prvog kupanja bebe jer to može smanjiti rizik od infekcije, stabilizirati šećer u krvi i poboljšati povezanost majke i djeteta.

To je zato što se bebe rađaju s bijelom tvari na koži koja se zove verniks. Vernix je prirodno koristan za bebino zdravlje jer ima antibakterijska i hidratantna svojstva, pa ribanje čim se rodi nije najbolja ideja.

Također ćete htjeti pričekati da bebu stavite u kadu napunjenu vodom dok joj pupčana vrpca ne otpadne. Sve dok batrljak pupkovine ne otpadne, kupajte bebu spužvom jer ne želite batrljak pupkovine potapati u vodu.

Je li u redu kupati novorođenče u umivaoniku?

Smatra se sigurnim kupanje bebe u umivaoniku . Većina dječjih kadica ili sjedalica dovoljno su male da stanu u kuhinjski sudoper, tako da možete slijediti iste korake kada bebu kupate u kadi. Obavezno obrišite sudoper prije vremena toplom vodom i krpom.

Koji je sapun najbolji za kupanje novorođenčeta?

Najbolje je koristiti netoksični dječji sapun. Potražite sapune bez umjetnih mirisa i izrađene od prirodnih sastojaka. Pazite da koristite sapun bez suza ako vaša beba ima kosu koju ćete prati. Obratite pozornost na to reagira li vaša beba na sapun koji koristite jer može imati osjetljivu kožu i zahtijevati hipoalergensku opciju.

Dojenčad je potrebno kupati dva do tri puta tjedno. Možete se okupati spužvom ili koristiti umetak za kupanje bebe u kadi ili umivaoniku. Ne zaboravite koristiti sapun bez suza specifičan za bebe.

Razboljeti se tijekom trudnoće sve je samo ne idealno. Kad se već nosite s neugodnostima vezanima uz nošenje bebe, zadnje što vam treba je biti još i bolestan. Razboljeti se tijekom trudnoće također može biti zastrašujuće jer biste mogli biti zabrinuti za sigurnost svoje bebe. Ovaj članak će podijeliti sve što trebate znati o bronhitisu tijekom trudnoće i je li opasan za vas i vaše dijete.

Ključni zaključci:

 • Bronhitis je vrsta respiratorne infekcije koju mogu uzrokovati bakterije ili virusi.
 • Bronhitis tijekom trudnoće nije glavni razlog za zabrinutost i riješit će se samostalno.
 • Rizici od bronhitisa tijekom trudnoće mogu varirati ovisno o tromjesečju u kojem ste.
 • Kada bakterijska infekcija uzrokuje bronhitis, antibiotici mogu biti potrebni.
 • Neki antibiotici su sigurni za uzimanje tijekom trudnoće, dok drugi nisu, pazite da vaš liječnik bude svjestan vaše trudnoće ako ih posjetite za pomoć s bronhitisom.
 • Lijekovi kod kuće kao što su korištenje ovlaživača zraka, pijenje tekućine, odmor, Vicks VapoRub i topli čaj mogu pomoći kod nekih neugodnih simptoma bronhitisa.
 • Ako osjetite teške simptome kao što su nedostatak zraka ili bol u prsima, odmah se obratite liječniku.

Koji su simptomi bronhitisa?

Simptomi bronhitisa mogu se polagano razvijati i slični su običnoj prehladi.Za više informacija posjetite ocuprime official .

Contents

Consentimiento de Cookies con Real Cookie Banner